-->

  Deze zomer in Frankrijk

  Laatst gewijzigd op: 15-06-2020 | Nog steeds geldig op: 15-06-2020

  Frankrijk laat weer (toeristische) reizigers toe. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. De lokale maatregelen die genomen waren tegen de verspreiding van het coronavirus zijn ook versoepeld. Daarom is de kleurcode van het land aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijk reizen) naar ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s). U kunt op vakantie naar Frankrijk maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op.

  Handig voor onderweg:
  Reis checklist Frankrijk
  de app van Buitenlandse Zaken
  het volldige reisdavies Frankrijk

  Reizen naar de landen om ons heen

  Ook de Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen, als verdere ontwikkelingen van het virus dat toelaten. Het reisadvies zou opgeheven worden voor alle 26-EU landen, o.a. Frankrijk, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Om de toeristen zo goed mogelijk te beschermen tegen een corona-infectie, willen de Duitse en Franse regering in overleg met de Europese Unie werken aan een aantal gemeenschappelijke criteria. Het zou mooi zijn als Europa op dit gebied eindelijk de nodige samenwerking uitvoert die we al jaren voor ogen hebben.

  Gelukkig daalt in de meeste landen het aantal besmettingen en overlijden er minder mensen. Ook in Frankrijk is dit het geval. De circulatie van het virus is in Frankrijk zelfs sterker gedaald dan verwacht. Dus opent Frankrijk de grenzen weer en wordt er geen quarantaine van toepassing voor binnenkomende toeristen uit Europa. Het Verenigd Koninkrijk is hierop peen uitzondering. Mensen uit het VK moeten bij aankomst in Frankrijk twee weken in quarantaine.

  In Frankrijk mogen de Fransen vanaf 2 juni alweer vrij rond reizen. De 100 km. regel vervalt dan. Er zijn geen rode gebieden meer in Frankrijk. Alleen rond Parijs geldt nog een code oranje. De campings mogen vanaf 2 juni alweer open. Hotels en Chambres d'hote zijn nooit dicht gegaan maar moesten wel maatregelen treffen. Vanaf 2 juni gaat ook de horeca in Frankrijk weer open met een maximum van tien gasten uit één gezelschap en met een meter ruimte tussen de tafels. Maar dan kan je tenminste wel weer lekker een 'terrasje pakken'. De stranden, parken en de musea mogen ook vanaf 2 juni open. Uiteraard gelden hierbij - net als in Nederland - wel bepaalde regels. De mondkapjes zijn verplicht in de musea en op andere publieke locaties. In winkels mag de winkelier het zelf bepalen of men mondkapjes moet dragen.

  Extra info Corona en Frankrijk


  Op dit moment niet nodig voor Frankrijk. De KLM Health Services is één van de bedrijven die een Corona-test kan doen.
  Meer info op de website van KLM Health Services.

  Beschermen
  In Frankrijk zijn er ruim voldoende mondkapjes aanwezig. Men kan deze aanschaffen bij de apotheek en in de supermarkt.Alle Fransen wordt aangeraden de mondkapjes te dragen op locaties waar de 1 meter afstand-regel niet goed toe te passen is. Denk daarbij aan het openbaar vervoer waar mondbescherming verplicht is (€135,- boete).

  Testen
  Sinds 11 mei zijn er in alle Franse departementen ‘genoeg’ testen beschikbaar. Bij elke ontdekking van een nieuwe corona-patiënt worden ook mensen in zijn of haar directe omgeving getest.

  Isoleren
  Bij een positieve test moeten deze personen zichzelf isoleren. Thuis, samen met alle huisgenoten. Of alleen, in door de overheid beschikbaar gestelde hotelkamers.

  Nationale corona-app StopCovid
  Een door de Franse regering goedgekeurde app. Het gebruik van deze app is vrijwillig en de Franse overheid heeft geen toegang tot de gegevens.

  Meer info over de Franse maatregelen lees je op deze websites:
  Nederland Wereldwijd
  Frankrijk.nl
  Franse overheid

  STOP COVID Frankrijk app
  Ook Nederlandse toeristen in Frankrijk kunnen de Franse Corona app gebruiken. Kijk op deze pagina voor meer info.

  Corona en de reisverzekering

  Om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de laatste stand van zaken rond het coronavirus (COVID-19) en de reis- en annuleringsverzekering, hebben we een aantal handige links onder elkaar gezet van Europeesche Reisverzekeringen.

  Kan ik een beroep doen op de verzekering van Europeesche Verzekeringen
  Antwoorden op de meeste gestelde vragen zijn te vinden op Vraag en Antwoord