-->

  Reizen naar de landen om ons heen

  Frankrijk
  Afgelopen maandag werd aangekondigd dat de maatregelen enigszins versoepeld worden. Maar of we deze zomer richting Frankrijk kunnen gaan, wordt eind mei waarschijnlijk duidelijk. Van alle Franse regio’s zijn Île-de-France, Auvergne, Grand Est en Haut de France het zwaarst getroffen en zijn regio’s als Dordogne. Normandië en Bretagne. Verwachting is dat de vraag naar de wat ‘rustigere’ gebieden als de Alpen straks gaat stijgen. Uit de gesprekken die we voeren met onze leveranciers in Frankrijk blijkt dat nog veel onduidelijk is. Gaat de regio open? Als we open gaan, mag dan het zwembad ook open? De restaurants ook? Of gaan we open maar moeten de gasten in en rond het vakantiehuis blijven. Als dat huis een zwembad heeft is dat zo slecht nog niet .

  Groot-Brittannië
  Het land zit goed op slot en nog strengere maatregelen zijn in voorbereiding om een eventuele 2e golf te voorkomen. De Engelsen zelf denken dat ze deze zomer in eigen land op pad gaan en de grenscontroles – zo is de verwachting – zullen streng zijn.

  Spanje en Portugal
  Portugal is minder getroffen door het virus en hoopt daarmee straks weer gasten uit het buitenland te mogen ontvangen. Veel is echter onduidelijk en het is afwachten. Spanje is zwaar getroffen en het lijkt erop dat men in Spanje niet op heel veel toeristen uit het buiteland zit te wachten.

  Italië
  Zeer zwaar getroffen door het virus en al heel lang in quarantaine. De vraag hier is of de Europeaan deze zomer wel naar Italië wil afreizen en of Italië hierop zit te wachten. De hotelclub in Italië adviseert haar leden deze zomer maar helemaal dicht te blijven om extra kosten en nog meer schulden te voorkomen. De verwachting is dat Italië deze zomer gemeden wordt.

  Duitsland
  In Duitsland zelf is een reiswaarschuwing uitgegaan die tot half juni geldig is. Volgende week wordt er in Duitsland verder gepraat over dit onderwerp. Aan de Duitsers is ook gevraagd of ze al op toeristen zitten te wachten maar bijna 50% wil dat de grenzen nog even dicht blijven voor vakantiegangers.

  Coronavirus in Frankrijk – UPDATE

  De corona-epidemie houdt ook Frankrijk in haar greep. De Franse minister-president gaf op 28 april jl. een toelichting op de plannen voor de periode na 11 mei. Het plan om gefaseerd uit de quarantaine te gaan betreft de volgende uitgangspunten.

  Mondkapjes
  Vanaf 11 mei moeten er in Frankrijk op grote schaal mondkapjes beschikbaar zijn. De Fransen wordt aangeraden die te dragen op alle plekken waar de 1 meter afstand-regel niet goed toe te passen is, en zijn o.a. verplicht in het openbaar vervoer.

  Nog meer testen
  Na 11 mei moeten er elke week 700.000 testen beschikbaar in Frankrijk.

  Positieve test, en dan?
  Ben je positief getest dan moet je in isolatie. Thuis, bij je huisgenoten, of alleen. Er worden hiervoor speciale hotelkamers voor beschikbaar gemaakt.

  Corona-app
  Net als in Nederland is Frankrijk op zoek naar een goede Corona-app om in kaart te brengen wie/waar besmet is. Maar – ook dat is net als in Nederland – daar wordt eerst een debat over gevoerd.

  Regio’s groen en rood
  De Franse regering wil met een code rood of groen per regio aan gaan geven – op basis van diverse criteria o.a. testresultaten – of er strikte (rood) of minder strikte (groen) maatregelen gelden.

  Periode fase 1

  Bovenstaande maatregelen gelden voor fase 1 van de zgn. déconfiniment, die van 11 mei tot 2 juni duurt. In de maand mei wordt gekeken naar de periode daarna.
  Wat wijzigt er in Frankrijk vanaf 11 mei:

  • De Fransen mogen zonder formulier naar buiten voor boodschappen, afspraken of individuele sportactiviteiten.
  • Thuis werken wordt aangeraden tot minimaal 18 mei
  • Bijeenkomsten in privé sfeer (thuis) mag tot max. 10 personen
  • Verplaatsen in de regio en in eigen land mag tot max. 100 km. vanaf de woonplaats. Buiten die 100 km. grens mag ook maar dan met een speciaal formulier
  • Kleuterscholen gaan weer open, max. 15 leerlingen per klas. Middelbare scholen volgen wellicht later (beslissing in mei) en universiteiten en hoge scholen blijven tot na de zomer gesloten.
  • Winkels en markten gaan weer open, grote winkelcentra blijven voorlopige gesloten.
  • De Franse senioren wordt gevraagd nog zoveel mogelijk thuis te blijven.
  • Kleinere musea en bibliotheken mogen weer open, de grote musea blijven gesloten tot minstens 2 juni .
  • Over de horeca, de cafés, de bioscopen en de uitgaansgelegenheden wordt rond 20 mei een uitspraak verwacht.
  • Evenementen met meer dan 5.000 personen blijven verboden tot september. Of dit ook geldt voor de Tour de France, die 29 augustus zou beginnen, is momenteel onduidelijk.
  • Parken en stranden blijven gesloten tot minstens 2 juni.
  • Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in winkels geldt dit ook voor de klanten.